PIHALLA!? –taidenäyttely purkaa tabuja, joita lastensuojelun ympärillä edelleen vallitsee. Projektissa on mukana lastensuojelun ammattilaisia, kokemusasiantuntijoita sekä taiteilijoita. Yhdessä he ovat luoneet kokonaisuuden, jonka tehtävänä on avata ihmisten silmät todellisuudelle ilman kaunistelua, mutta myös ilman median luomaa leimaa. Lastensuojelun entiset ja nykyiset asiakkaat ovat luoneet oman näkemyksensä lastensuojelusta. Näyttelyssä nähtävässä taiteessa on mukana aitoja tunteita, toiveita, näkemyksiä ja unelmia, ja ne tulevat suoraan sieltä, mistä niiden kuuluukin: oikeista kokemuksista.

Näyttelyssä ja työpajoissa keskitytään sijaishuollossa asuvien, adoptoitujen sekä lasten ja nuorten omaan taiteeseen sekä nähdyksi ja kuulluksi tulemiseen. Lisäksi mukana on myös yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden teoksia. Erityistä huomiota kiinnitetään toiveikkuuteen ja vaikeuksien voittamiseen.

Vaikka osa näyttelystä kertookin adoptiosta, haluamme nostaa esiin, että huostaanotto ja sijoitus eivät ole sama asia kuin adoptio. Vaikka lapsi asuisikin sijaisperheessä, sijaisvanhemmat eivät korvaa hänen biologisia vanhempiaan. Monilla sijoitetuilla lapsilla voi olla kahdet vanhemmat.

Näyttelyyn on vapaa pääsy Annantalon aukioloaikoina.

Taidenäyttelyn avajaisia vietetään sunnuntaina 3.9. klo 14-16. Lämpimästi tervetuloa!

Teokset

Reetta Kalliomeri ja Sannamari Ratilainen: Mielenkumouksia

Mielenkumouksia –runokuvat ovat Reetta Kalliomeren ja Sannamari Ratilaisen yhteistyön tulos. Teokset muodostuvat Reetan elämäntarinoiden pohjalta syntyneistä runoista ja niistä inspiraationsa saaneen Sannamarin valokuvista.

Niina Vehmaa: Tuiki Tähtönen

Tuiki Tähtönen on lapsikuvista koostuva valokuvakokonaisuus, josta välittyy elämään olennaisesti kuuluvia tunteita – iloa, riemua, surua ja hämmennystä. Niinan valokuvia oli esillä myös valtiollisessa anteeksipyyntötilaisuudessa 20.11.2016 Finlandia-talolla.

Ruth Pääskyraita: Yksin Koettua

Ruth-Ritva Pääskyraidan teokset käsittelevät hänen historiaansa lastensuojelussa. Omien sanojensa mukaan Ruth on monen kodin kautta kierrätetty lastenkodin asukas. Hänen polveileva ja monivaiheinen sijoitushistoriansa alkoi vuonna 1954, ja siitä eteenpäin hänet on sijoitettu monta kertaa eri koteihin, eri puolille Suomea ja lisäksi hän on ollut eripituisia jaksoja Lastenlinnan sairaalassa ja kokenut myös rankan lastenkotijakson. KOTONA!? -taidenäyttelyssä mukana on Ruthin runotaulu, pronssinen teos ”Missä äiti, missä isä?” ja kultakehyksinen taulu ”Tyttö, kirahvi ja särkynyt sydän”.

Rosanna: Matkalla Kotona

Lastensuojelun nuoren kokemusasiantuntijan luoma huone käsittelee oman tilan kaipuuta ja sen ottamista. Teoksessa taiteilija konkretisoi myös sen, miten on itse kokenut kodin eri paikoissa ja usein samaan aikaan.

Nona: Huostaanotto on matka

Neliosainen öljymaalaussarjan taulut myötäilevät PIHALLA?! -teemaa ja kertovat tarinan huostaanotosta. Maalauksien tarinat lähtevät tilanteesta ennen huostaanottoa ja päätyvät tilanteeseen sen jälkeen.

Aro Mielonen: Häpeä
”Häpeä on minun historiaani ja samalla myös lastensuojelun ja kasvatuksen historiaa. Häpeä on tila, jossa on läsnä vain minun kokemukseni. Tässä tilassa minun ei tarvitse yrittää ymmärtää toista osapuolta, antaa anteeksi tai olla parempi.”

Meri: etuperin

Sarjakuvamainen tussityö sijoitetun nuoren elämäntarinaan liittyen.

Meron ja Matias Heiro: Adoptoidun aakkoset

Adoptoidun aakkoset on teos afrikkalaistaustaisten adoptoitujen ajatuksista, tunteista ja kokemuksista. Teos tuo esille myös sen, miten adoptoidut erottuvat muista Suomeen Afrikasta tulleista ihmisistä.

Adoptoidun aakkoset on valmistettu osana Afrikkalaisuus Suomessa –tutkimushanketta Tampereen Työväenmuseo Werstaassa pidettyyn näyttelyyn vuonna 2015.

Maaret Parviainen: Facelook – Kohtaamisen kasvoja lastensuojelussa

Teokset ovat Maaren, lastensuojelun ammattilaisen sielunmaisemaa lastensuojelusta, ls-lapsista, aikuisasiakkaista, työn ristiriidoista, toivosta ja epätoivosta.

4-7-vuotiaat adoptiolapset: MINUN PUUNI, MEIDÄN METSÄMME

Jokainen puu on lapsen oma taideteos, joka kuvastaa häntä. Yhdessä yksilölliset puut muodostavat moninaisen kokonaisuuden, kauniin metsän. Teos on toteutettu osana luovaa ja toiminnallista satutyöpajaa yhdessä kansainvälisesti adoptoitujen lasten kanssa.

Ohjaajat: Aino Raiskio ja Kia Kivelä

Ilman huoltajaa Suomeen tulleet 14-17 -vuotiaat turvapaikanhakijanuoret: TEATTERINAAMIOT

Teatterinaamiot on valmistettu yksintulleille 14-17-vuotialle turvapaikanhakijoille ja heidän suomalaisille ikätovereilleen järjestetyissä työpajoissa. Työpajojen tarkoituksena oli edistää solidaarisuutta, luottamusta ja kulttuurien välistä ymmärrystä.

Ohjaajat: Rosamaría Bolom ja Anne Lihavainen, Yhteiset Lapsemme ry

Voima Vaikuttaa! -nuorten kokemusasiantuntijoiden verkosto: Lastensuojelu ei ole mustavalkoista.

Porissa 27.5. järjestetyssä Voima Vaikuttaa! -verkostotapaamisessa nuoret kokemusasiantuntijat kokosivat lastensuojeluun liittyviä tabuja, joiden pohjalta syntyi viiden valokuvan sarja. Tabukuvat käsittelevät menneisyyden vaikutuksia, viallisuutta, menestymistä ja unelmia.

Tabut kuvasi valokuvaaja Niina Vehmaa.